Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Vitamines

Om het niet te moeilijk te maken onderscheiden we vitamines in 13 groepen. Er bestaan namelijk in totaal 13 verschillende soorten vitamines. Vitamines komen zoals je waarschijnlijk al op de homepagina hebt gelezen, uit de levende natuur. Planten maken deze vitamines dan ook zelf aan. Vitamines komen dan ook niet uit de grond, ze leven. Naast voldoende vitamines en mineralen is het voor uw gezondheid
ook erg belangrijk om niet teveel te eten. Structureel te veel eten
resulteert in overgewicht. U leest veel informatie over gezonde voeding op
goedkoopsnelafvallen.nl
.

Binnen de vitamines zijn er ook twee groepen te onderscheiden. Aan de ene kant zijn er namelijk de in water oplosbare vitamines terwijl er aan de andere kant in vet oplosbare vitamines zijn. Zoals de naam al doet vermoeden; de in water oplosbare vitamines bevinden zich in het vocht van bijvoorbeeld vruchten of groentes, terwijl de in vet oplosbare vitamines zich in bijvoorbeeld boter bevinden.

Op deze pagina maak ik onderscheid tussen de 13 verschillende soorten vitamines en zal hier verdere uitleg over geven. De 13 vitamines waar het omgaat zijn;

–          Vitamine A

–          Vitamine B1

–          Vitamine B2

–          Vitamine B3

–          Vitamine B5

–          Vitamine B6

–          Vitamine B8

–          Vitamine B11

–          Vitamine B12

–          Bèta caroteen

–          Vitamine C

–          Vitamine D

–          Vitamine E

–          Vitamine K

Vitamine A

 Vitamine A is vooral te vinden in vis en boter. Vitamine A wordt in Nederland vaak toegevoegd in bak- en braadproducten. Door het lichaam over voldoende vitamine A te laten beschikken zorg je ervoor dat het lichaam over een goede gezondheid en weerstand beschikt.

Een teveel aan vitamine A is net als bij andere vitamines ook weer niet goed. Door meer dan 3 keer de normale dagelijkse hoeveelheid aan vitamine A te nuttigen, ga je jezelf lusteloos en moe voelen ook zal het gezichtsveld verslechteren.

Vitamine B1

Vitamine B werd vroeger gezien als een vitamine. Later is men er echter achtergekomen dat er veel meer verschillende soorten vitamines B zijn dan werd gedacht. Vitamine B1 is vooral te vinden in graanproducten, maar ook in varkensvlees. Een tekort aan de vitamine B1 zal ervoor zorgen dat het zenuwstelsel in de war raakt.

Wanneer het zenuwstelsel in de waar raakt zul je last kunnen krijgen van een depressie of andere ongemakken. Een overschot aan vitamine B1 bestaat niet, het lichaam zal hier geen last van ondervinden.


Vitamine B2

Vitamine B2 is in veel meer producten te vinden dan vitamine B1. Zo is vitamine B1 ook te vinden in vele zuivelproducten, groente en fruit. Bij een tekort aan de vitamine B2 komt het bloed in een ongezonde toestand en is het bloed slechter instaat om zuurstof te vervoeren. Een overschot aan vitamine B2 zorgt niet voor problemen.

Vitamine B3

Vitamine B3 is te vinden in vele soorten producten. Denk hierbij aan; noten, vlees, vis, groente, fruit en zuivelproducten. De kans op een tekort aan de vitamine B3 is dan ook best klein. Een overschot aan vitamine B3 kan echter wel ernstige gevolgen hebben. Een overschot aan de vitamine B3 zorgt namelijk voor bloedvatverwijding, probeer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine dus aan te houden.

Vitamine B5

Vroeger dacht men dat er slechts een soort vitamine B was, er zijn echter meerdere soorten vitamine B. Zo is er vitamine B5. Deze vitamine is te vinden in onder andere; vlees, vis, eieren, groente en fruit. De kans op een tekort aan vitamine B5 is klein. In de tweede oorlog sprak men echter wel van een bepaald syndroom, dat zorgde voor een branderige pijn in de voeten. Dit syndroom zou te wijten zijn aan een tekort aan vitamine B5. Een overschot aan vitamine B5 vormt geen problemen.

Vitamine B6

De vitamine B6 vinden we in tal van voedingsproducten. Hierbij kun je het beste denken aan; vlees, vis, groente en fruit. Een te hoge inname van de vitamine B6 is niet goed, het zorgt voor gebreken in het zenuwstelsel. Echter zal de bovengrens moeilijk bereikt worden met normale voeding, door de kleine hoeveelheden aan vitamine B6 die zich binnen onze voeding bevinden.

 Vitamine B8

Vitamine B8 is vooral te vinden in; eieren, melk en noten. Bij een tekort aan vitamine B8 kunnen er een aantal zeer ernstige gebreken in het menselijk lichaam aan het licht komen. Gelukkig is de kans op een gebrek aan vitamine B8 zeer klein. Vitamine B8 bevindt zich namelijk in veel verschillende soorten producten. Een overschot aan vitamine B8 bestaat niet.

Vitamine B11

Vitamine B11 is een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen. Een tekort op de vitamine B11 zorgt ervoor dat de kans op een open ruggetje bij de geboorte enorm toeneemt. De meeste zwangere vrouwen krijgen dan ook vaak supplementen waar een gezonde aanvulling op de vitamine B11 behoefte wordt gegeven.

 

Vitamine B12

VitamineB12 bevindt zich vooral in vlees- en visproducten. Veganisten hebben dan ook vaak te kampen met een tekort aan de vitamine B12. Een tekort een deze vitamine kan ervoor zorgen dat er problemen ontstaan in de darmen en op andere delen van het menselijk lichaam.

Bèta caroteen

Bèta caroteen is vooral te vinden in bladgroente als spinazie en diverse soorten koolgroenten. Een tekort aan bèta caroteen kan niet optreden. Het mag namelijk gezien worden als de vervanger van de vitamine A. Bij een overschot aan bèta caroteen kunnen er verkleuringen in de huid optreden.

Vitamine C

Mogelijk de bekendste vitamine die we kennen; vitamine C. Vitamine C is een belangrijke vitamine voor een goed afweersysteem. In de wintermaanden is een verhoogde inname van de vitamine C dan ook gewenst voor het buitenhouden van ziektes als verkoudheid en de griep. Een tekort aan vitamine C kan uiteindelijk resulteren in de ziekte scheurbuik. Met een uitgebalanceerd voedingspatroon is er echter geen kans op deze ziekte. Hierbij moet inname van de vitamine C voor een langdurige periode uitblijven.

Vitamine D

Een gezonde innamen van vitamine D zorgt voor de juiste opbouw van de botten, een overschot aan deze vitamine heeft echter ongezonde effecten op bijvoorbeeld het hart- en vatenstelsel. Vitamine D is te vinden in dierlijke producten en vooral vis.

Vitamine E

De vitamine E beschermt de cellen van het menselijk lichaam tegen aanvallen van buitenaf. De vitamine E is te vinden in; noten, zaden, groente en fruit. Voor een goede gezondheid is de juiste hoeveelheid vitamine E van essentieel belang.

Vitamine K

Vitamine K wordt door onze dikke darm aangemaakt. De aanmaak van ons lichaam is echter niet voldoende. Door de juiste voeding krijgen wij meer van de vitamine K binnen. Een tekort aan de vitamine K is zeer zeldzaam. Het tekort hierin komt soms voor bij pasgeboren baby’s.