Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Vitamine K

Wat is vitamine K?
Vitamine K is een vetoplosbare vitamine, ofwel een vitamine die zich vrijwel alleen bevindt binnen het vet van voedingsmiddelen. Vitamine K is naast dat het belangrijk is voor de bloedstolling ook belangrijk voor de botstofwisseling.

Tekort aan vitamine K
Symptomen van een tekort aan vitamine K zijn onder andere een vertraagde bloedstolling, maar ook bloedingen kunnen als gevolg van een vitamine K tekort optreden. Hoewel een vitamine K over het algemeen zeldzaam is komt het in de praktijk wel eens voor bij pasgeboren baby’s. Dit omdat zij dit zelf nog niet voldoende kunnen aanmaken en van de moeder geen vitamine K voorraad hebben meegekregen. Hierdoor krijgen baby’s direct na de geboorte meestal 1 miligram vitamine K toegediend, de tijd daaropvolgend (tot 3 maanden) krijgen ze ook vaak extra vitamine K om (hersen)bloedingen te voorkomen. Ook mensen met een ernstige opnamestoornis en patiënten die langdurig antibiotica hebben geslikt kunnen kampen met een vitamine K tekort. Antiobiotica kunnen namelijk de darmbacteriën die vitamine K aanmaken vernietigen.
Teveel vitamine K
Tot op heden zijn er geen nadelige effecten bekend van een teveel aan vitamine K uit de vorm van voeding of supplementen. In de praktijk komt een teveel aan vitamine K doorgaans ook niet voor.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine K?
Vitamine K wordt voor een deel door de bacteriën in de (dikke) darm gemaakt, vanaf een leeftijd van ongeveer drie maanden. Deze hoeveelheden zijn in de meeste gevallen niet voldoende, zodat aanvulling vanuit de voeding noodzakelijk is. Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (Phylloquinon) en verschillende vormen van vitamine K2 (Menaquinonen). Groene bladgroenten bevatten veel vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 halen we met name uit kaas, ei, kip, vlees en melkproducten. Supplementen kunnen zowel vitamine K1 als K2 bevatten.


Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K?
In Nederland is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor vitamine K.

Tot welke hoeveelheden is vitamine K veilig?

In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet voor. Daarom is er geen bovengrens aan te geven.
Omdat vitamine K een belangrijke rol speelt in de bloedstolling moeten patiënten die orale anti-stollingsmiddelen gebruiken, zeer goed opletten hoeveel vitamine K ze binnenkrijgen. Dit kan van cruciaal belang zijn. Zij kunnen het beste contact opnemen met hun huisarts.

Merk Prijs Capsules Prijs per capsule Inhoud/%adh
Davitamon K olie €7,45 10ml