Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Vitamine E (Tocoferol)

Wat is vitamine E (Tocoferol)?
Vitamine E (Tocoferol) is een vetoplosbare vitamine. Dat wil zeggen dat deze vitamine zich voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen bevindt en in de weefels van ons lichaam kan worden opgeslagen. Ook is vitamine E een anti-oxidant, ofwel het beschermt de cellen in ons lichaam tegen zogenoemde vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die onze cellen en weefsels in ons lichaam kunnen beschadigen. Vitamine E is onder andere medeverantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook de weerstand heeft baat bij de aanwezigheid van vitamine E in ons lichaam.

Tekort aan vitamine E
Ernstige gevolgen van een vitamine E tekort komen niet vaak voor. Dee komen alleen voor als gevolg van een ernstige stoornis in de opname van voedingsstoffen. Over het algemeen is dit zeer zeldzaam. Echter zijn eventuele symptomen van een vitamine E tekort bloedarmoede en schade aan de hersenen in de vorm van hersenverweking. Bij te vroeg geboren kinderen is de opname van vitamine E in de darmen nog zeer beperkt doordat de spijsvertering nog niet optimaal functioneert. Deze te lage vorm van vitamine E heeft als mogelijke verschijnselen: bloedarmoede, oedeem en een verhoging van het aantal bloedplaatjes in het bloed.

Teveel vitamine E
Theoretisch gezien zal een teveel aan vitamine E een stapeling in verschillende weefsels veroorzaken, en kan het daarom de processen in die desbetreffende weefsels nadelig beïnvloeden. Echter zijn er in de praktijk geen nadelige effecten bij een teveel aan vitamine E bekend.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine E?
Belangrijke bronnen van vitamine E zijn vooral plantaardige oliën en plantaardige producten in de vorm van granen, noten, zaden, groenten en fruit. Over het algemeen bevatten dierlijke producten relatief gezien weinig vitamine E.


Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E?
Volwassen mannen tussen de 22 en 50 jaar hebben dagelijks zo’n 11,8 miligram vitamine E nodig, daar waar volwassen vrouwen in diezelfde leeftijdsgroep voldoende hebben aan 9,3 miligram vitamine E per dag.

Tot welke hoeveelheden is veilig?
De maximale veilige dosis van vitamine E is door de Gezondheidsraad, vastgesteld op 300 miligram per dag. Dit is ongeveer 25 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit komt overeen met ongeveer 4,5 kilogram noten.

Merk Prijs Capsules Prijs per capsule Inhoud/%adh
Aov E-200 €22,95 100 €0.23 134mg/1200%
Orthica E-200 €22,95 90 €0,26 134mg/1200%
Orthica E-400 €30,95 90 €0,34 268mg/2400%
Aov E-400 €21,95 60 €0,37 268mg/2400%