Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Vitamine B8 (Biotine)

Wat is vitamine B8 (Biotine)?
Vitamine B8 (Biotine) behoort tot de wateroplosbare vitaminen. Deze vitaminen komen voornamelijk voor in het vocht van voedingsmiddelen en zijn slecht opneembaar voor ons lichaam. Een groot deel van deze vitaminen verlaat ons lichaam via de urine. Vitamine B8 is een niet te missen speler bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. Ook bij de op- en afbouw van eiwitten en het produceren van vetzuren speelt vitamine B8 een belangrijke rol.

Tekort aan vitamine B8
Het komt niet vaak voor dat men last heeft van en tekort aan vitamine B8, een tekort aan vitamine B8 is daarmee dus zeldzaam. Dit komt omdat vitamine B8 eigenlijk in een heel breed arsenaal aan voedingsmiddelen voorkomt. Echter wanneer men een tekort aan vitamine B8 heeft ontstaan er verschijnselen in de vorm van huidafwijkingen, tongontsteking, een verminderde eetlust, moeheid, spierpijn, bloedarmoede en zelfs depressie. Deze symptomen zijn, indien ze optreden, niet geheel onschuldig.

Teveel vitamine B8
Er zijn geen nadelige effecten verbonden aan een te hoge inname van vitamine B8

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B8?
Zoals hiervoor aangegeven bevatten veel voedingsmiddelen vitamine B8. Eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s zijn een kleine greep van voedingsmiddelen die vitamine B8 bevatten.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B8?
Vanwege een gebrek aan gegevens om aan te tonen wat een nauwkeurige behoefte is aan vitamine B8 kan er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid worden aangegeven. De Gezondheidsraad heeft alleen voor zuigelingen tot vijf maanden een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B8 vastgesteld.

Tot welke hoeveelheden is vitamine B8 veilig?
Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge inname van vitamine B8. Daarom is er geen bovengrens aan te geven. Het Vitamine Informatie Bureau hanteert een richtlijn van maximaal 5 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per dag. Deze richtlijn is gebaseerd op de maximaal veilige bovengrenzen die opgesteld zijn in Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Merk Prijs Capsules Prijs per capsule Inhoud/%adh
Bonusan €11,95 60 €0.20 100mcg/ –
Aov €21,95 90 €0,24 500mcg/ –
Proviform €24,95 60 €0,42 5000mcg/ –