Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Vitamine B6 (Pyridoxine)

Wat is Vitamine B6 (Pyridoxine) ?
Vitamine B6 (Pyridoxine) is en vitamine die valt onder de zogenaamde “wateroplosbare” vitaminen. Deze soort vitaminen zit voornamelijk in het vocht van voedingsmiddelen en kan slecht door ons lichaam worden opgenomen, een groot deel van deze vitaminen verlaat ons lichaam dan ook via de urine. Vitamine B6 (Pyridoxine) is een belangrijke schakel voor onze weerstand  en spijsvertering. Daarnaast is het mede verantwoordelijk voor de vorming van rode bloedcellen, ook zorgt vitamine B6 voor een goede werking van ons zenuwstelsel.

Tekort aan Vitamine B6
Een veel geteisterde groep die leidt aan een tekort van vitamine B6 zijn veelal zuigelingen. Bij zuigelingen leidt een tekort aan vitamine B6 tot verschijnselen/symptomen als: stuipen, braken en verlies van gewicht. Volwassenen daarentegen tonen symptomen bij een tekort aan vitamine B6 in de vorm van ontstekingen van tong en huid. Depressie en verwardheid zijn ook verschijnselen van een tekort aan vitamine B6, daar waar ook aandoeningen van het zenuwstelsel symptomen kunnen zijn.
 
Teveel Vitamine B6
Wanneer men een te hoge dosering vitamine B6 binnenkrijgt en daarmee een teveel aan vitamine B6 veroorzaakt zouden er afwijkingen aan het zenuwstelsel kunnen optreden. Daarnaast zijn symptomen van een teveel aan vitamine B6 onder andere lichtgevoeligheid maar kan ook een verslechtering van de geheugen- en denkprocessen oorzaken zijn van ene teveel aan vitamine B6.

Welke voedingsmiddelen bevatten Vitamine B6?

Bronnen die veel vitamine B6 bevatten zijn vlees, vis, graanproducten, aardappelen, eieren en peulvruchten. Kleinere hoeveelheden vitamine B6 zitten in melk, kaas en groenten.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6is voor volwassen mannen en vrouwen tussen de 19 en 50 jaar vastgesteld op 1,5 milligram. Dit vertaald zich in de praktijk naar een vergelijkbare zes sneetjes volkorenbrood.

Tot welke hoeveelheden is veilig?
Vitamine B6 is vastgesteld op veilige bovengrens van 25 milligram per dag. Omgerekend naar voedingsmiddelen staat dit maar liefst gelijk aan bijvoorbeeld 65 bananen of 10 kilo aardappelen.

Merk Prijs Capsules Prijs per capsule Inhoud/%adh
Orthica €18,95 90 €0.21 100mg/6666%
Bonusan €15,95 60 €0,27 50mg/3333%
Toppharm €14,95 100 €0,15 25,5mg/1699%
Orthica €12,95 90 €0,14 50mg/3333%