Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)

Wat is vitamine B5  (Pantotheenzuur) ?
Vitamine B5 ook wel “Pantotheenzuur” genoemd is een wateroplosbare vitamine. Het soort vitamine dat voornamelijk in het vocht zit van de door ons genuttigde voedingsmiddelen. Ons lichaam heeft moeite met het opslaan van dit soort vitaminen, hierdoor plassen we een groot gedeelte van deze vitaminen via de urine weer uit. Vitamine B5 speelt een belangrijke rol bij eiwitten en de afbraak hiervan. Ook voor de afbraak van vetten en koolhydraten is er vitamine B5 nodig. Ook worden er een aantal hormonen gevormd met behulp van vitamine B5.

Tekort aan vitamine B5
Vanwege het feit dat vitamine B5 in veel voedingsmiddelen voorkomt is het bijna alleen mogelijk om een tekort aan vitamine B5 op te lopen door middel van ernstige ondervoeding. Een bekend symptoom van een tekort van vitamine B5 is een pijnlijk, brandend gevoel in de voeten. Deze verschijnselen worden ook wel “Burning feet”genoemd. Dit fenomeen kwam vroeger vaak voor bij gevangenen in kampen gedurende de Tweede Wereldoorlog, er wordt daarom ook aangenomen dat dit voorkwam als gevolg van een tekort van vitamine B5 veroorzaakt door, inderdaad, ernstige ondervoeding. Tegenwoordig zijn dergelijke gevallen niet meer bekend.
 
Teveel vitamine B5
Tot op heden zijn er geen nadelige verschijnselen of effecten bekend van een te hoge inname van vitamine B5.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B5?
Vitamine B5 komt in zeer veel verschillende voedingsmiddelen voor. Zo zitten deze vitaminen in vlees, vis en eieren. Maar ook zuivelproducten, groente en fruit bevatten vitamine B5.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B5?
Voor vitamine B5 (Pantotheenzuur) is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgelegd. Echter wordt een gebruik van maximaal 5 miligram per dag voor zowel mannen als vrouwen in de leeftijdscategorie van 19 tot 50 jaar geadviseerd.

Tot welke hoeveelheden is veilig?
Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge vitamine B5-inname. Er is daarom geen veilige bovengrens vastgesteld. Het Vitamine Informatie Bureau hanteert een richtlijn van maximaal 5 x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per dag. Deze richtlijn is gebaseerd op de maximaal veilige bovengrenzen die opgesteld zijn in Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Merk Prijs Capsules Prijs per capsule Inhoud/%adh
Orthica €20,95 90 €0.23 250mg5000%
Vitals €20,95 100 €0,21 250mg/5000%