Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Vitamine B3

Wat is vitamine B3 (Nicotinezuur)?
Vitamine B3, wellicht beter bekend als niacine of nicotinezuur en nicotinamide, is een wateroplosbare vitamine. Ofwel de soort vitaminen die voornamelijk in het vocht van voedingsmiddelen voorkomen. Het lichaam kan veel van dit soort vitaminen niet goed opslaan. Een teveel aan wateroplosbare vitamines verlaat ons lichaam dan ook via de urine. Vitamine B3 zorgt ervoor dat de cellen in ons lichaam worden voorzien van energie. Ook de werking van het zenuwstelsel heeft baat bij vitamine B3, daarnaast is vitamine B3 verantwoordelijk voor onze (gezonde) huid.

Tekort aan vitamine B3
Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat iemand een tekort aan vitamine B3 op heeft gelopen, kan het wel degelijk narigheden met zich meebrengen. Symptomen van een tekort aan vitamine B3 zijn onder andere veranderingen in de huid. Dit uit zich meestal in de vorm van uitslag en/of ontstekingen. Ook kan een tekort effect hebben op het slijmvlies van de mond, tong en darmen. Als deze verschijnselen optreden is er meestal sprake van “Pellagra”, letterlijk vertaald betekend dit “ruwe huid”. Wanneer Pellagra een dusdanige vorm aanneemt dat dit ernstig wordt kan dit leiden tot bewustzijnsstoornissen of zelfs dementie. Echter zoals al aangegeven is een tekort aan vitamine B3 zeer onwaarschijnlijk, een voedingspatroon rijk aan eiwitten bevat namelijk al voldoende vitamine B3.

Teveel vitamine B3
Vitamine B3 is in de vorm van nicotinamide vooralsnog niet bekend als zijnde schadelijk wanneer men hiervan de bovengrens passeert bij gebruik hiervan. Echter kan vitamine B3 in de vorm van nicotinezuur zorgen voor het zogenoemde bloedvatverwijding in de huid, beter bekend als “flushing”. Dit op zijn beurt heeft echter geen ernstige gevolgen.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B3?
Vlees, vis en noten. Maar ook graanproducten, groente en fruit bevatten vitamine B3. Ook kan ons lichaam zelf voor vitamine B3 zorgen. Dit kan door van het aminozuur “Tryptofaan” (bouwsteen van eiwitten) om te zetten in vitamine B3 . Daarnaast wordt vitamine B3 ook gebruikt in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen in de vorm van Nicotinamide.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?
Voor wat betreft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B3 hanteert De Gezondheidsraad de volgende richtlijnen: voor volwassen mannen tussen de 19 en 50 jaar geldt 17 miligram per dag, waar voor vrouwen in diezelfde leeftijdsklasse 13 miligram per dag wordt aanbevolen.

Tot welke hoeveelheden is veilig?
De bovengrens voor vitamine B3 in de vorm van niacine of nicotiamide is vastgesteld op 900 miligram per dag, terwijl voor vitamine B3 in de vorm van nicotinezuur hier 10 miligram per dag op zijn plaats is.

Merk Prijs Capsules Prijs per capsule Inhoud/%adh
Aov €10,95 90 €0.12 100mg588%
Orthica €11,95 90 €0,13 250mg/1400%
Vitals €18,95 50 €0,38 500mg/2800%
Vitals €14,95 100 €0,15 100mg/288%