Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Vitamine B1 (Thiamine)

Wat is vitamine B1 (Thiamine)?

Vitamine B1 (Thiamine) is een wateroplosbare vitamine. Dit betekend dat deze vitamine zich voornamelijk bevindt in het vocht van voedingsmiddelen. Over het algemeen heeft het lichaam moeite met het opslaan van deze vitaminen, een deel van deze vitaminen verlaat ons lichaam dan ook via de urine. Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, dat op zijn beurt bijdraagt aan de voorziening van energie in ons lichaam. Naast dit is vitamine B1 ook belangrijk voor ons zenuwstelsel.

Tekort aan vitamine B1
Symptomen die kunnen duiden op een tekort aan vitamine B1 kunnen problemen gerelateerd aan het zenuwstelsel zijn. Dit uit zich meestal in verschijnselen als depressie, een verlaagde irritatiedrempel, concentratieproblemen en geheugenverlies. Andere symptomen van een tekort aan vitamine B1 zijn spierzwakte, verminderende reflexen, verminderde eetlust, gewichtsverlies en maagstoornissen. Wanneer men naar aanleiding van deze symptomen vitamine B1 gaan aanvullen zullen deze klachten doorgaans vanzelf verdwijnen, echter zijn veranderingen aan het zenuwstelsel in deze blijvend. “Beriberi” is een bekende vorm van een vitamine B1 tekort. Een ernstig vitamine B1 tekort kan het gevolg zijn van chronische overmatig alcoholgebruik in combinatie met een voedingspatroon arm aan vitamine B1. Het geheel van psychische stoornissen die hier het gevolg van zijn, geheugenverlies, dementie en delirium, wordt ook wel het “Wernicke-Korsakoff syndroom” genoemd. Beter bekend in de volksmond als “Korsakoff”

Teveel vitamine B1
Er zijn geen nadelige effecten van een te hoge inname van vitamine B1 bekend.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B1?
Vitamine B1 bevindt zich voornamelijk in voedingsmiddelen zoals varkensvlees en graanproducten. Zo bevat 100 gram mager varkensvlees al de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B1 per dag.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1?
Volwassenen in de leeftijd van 19 tot 50 jaar hebben per dag 1,1 mg vitamine B1 nodig. Dit komt ongeveer overeen met een maaltijd bestaande uit 4 opscheplepels aardappelen, 4 opscheplepels rode kool en 100 gram varkenshaaskarbonade.

Tot welke hoeveelheden is vitamine B1 veilig?
Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van een hoge vitamine B1 inname. Een veilige bovengrens is daarom niet relevant om aan te geven. Volgens richtlijnen die gebaseerd zijn op de maximaal veilige bovengrenzen die zijn opgesteld zijn in Nederland, de Europese Unie en de Verenigde staten wordt maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag geadviseerd.

Merk Prijs Capsules Prijs per capsule Inhoud/%adh
Orthica €14,95 90 €0.17 100mg/9000%
Vitals €25,95 50 €0,52 250mg/22500%
Vitals €16,95 100 €0,17 100mg/9000%