Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Vitamine A (Retinol)

Wat is vitamine A (Retinol) precies?
Vitamine A (Retinol), ook wel de anti-infectie vitamine genoemd, is een “vet-oplosbare” vitamine. Dit soort vitamines bevinden zich over het algemeen in het vet van voedingsmiddelen en wordt in ons lichaam opgeslagen binnen de weefsels. Vitamine A speelt een grote rol bij de weerstand, en dankt hier dan ook zijn bijnaam: anti-infectie vitamine aan. Verder heeft deze vitamine invloed op de groei, het gezichtsvermogen, de gezondheid van de huid, tandvlees en het haar.

Tekort aan vitamine A
Een tekort aan vitamine A wordt grotendeels veroorzaakt door het te weinig nuttigen van voedingsmiddelen die vitamine A of bèta-caroteen (een stof die door ons lichaam kan worden omgezet naar vitamine A) bevatten over een langere periode. Doordat juist vitamine A een grote invloed heeft op onze weerstand ervaart men in de meeste gevallen bij een tekort hiervan een verzwakte weerstand. Ook een droge of schilferige huid en dof haar zijn symptomen van een tekort aan vitamine A.

Iedereen heeft wel eens een tekort aan vitamine A met een lage weerstand als gevolg, wanneer men echter structureel onvoldoende vitamine A binnenkrijgt kan dit overgaan in een chronisch vitamine A tekort. Langdurige onthouding hiervan kan resulteren in een storing in het gezichtsvermogen. Een eerste symptoom hiervan is nachtblindheid. Dit op zijn beurt kan overgaan in totale blindheid als gevolg van de ziekte “Xeroftalmie”. In ontwikkelingslanden is dit vanwege een groot vitamine A tekort onder de bevolking de meest voorkomende oorzaak van blindheid.

Teveel vitamine A
Waar een tekort aan vitamine A kan optreden geldt dat ook voor een teveel aan vitamine A. Zo kan het teveel verkrijgen van vitamine A leiden tot “Hypervitaminose”. Vanuit het Grieks vertaald staat dit voor een teveel aan vitaminen. De symptomen hiervan zijn onder andere gebrek aan eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, oogafwijkingen, haarverlies en/of roodheid en schilferen van de huid. Hoewel deze symptomen relatief onschuldig lijken kan een teveel aan vitamine A toch ernstige schade veroorzaaken, in het speciaal bij zwangere vrouwen. Door een teveel aan vitamine A kan bij gevoelige personen hiervoor namelijk de vrucht beschadigen.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine A?
Voedingsmiddelen die vitamine A bevatten zijn voornamelijk lever, vis en boter. U heeft het vast wel eens gezien op tv, in Nederland voegt men vaak aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten vitamine A toe. Groenten en fruit bevatten daarentegen de stof “bèta-caroteen”, de stof die door ons lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A?

Bij volwassen mannen tussen de 19 en 50 jaar wordt per dag 1.000 microgram vitamine A aanbevolen. Dit komt ongeveer overeen met twee tot drie sneetjes brood met leverpastei. Vrouwen tussen de 19 en 50 jaar hebben echter 800 microgram per dag nodig. De aanbeveling die voor zwangere vrouwen geldt ligt daarentegen op 1.000 microgram per dag.

Tot welke hoeveelheden is vitamine A veilig?

De Gezondheidsraad heeft de veilige bovengrens voor vitamine A vastgesteld op 3000 microgram per dag.

Merk Prijs Capsules Prijs per capsule Inhoud/%adh
Annique €54,95 30 €1,83
ROC €25,95