Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Seleen

Wat is seleen?
Seleen of selenium werkt als een stof die het lichaam beschermt tegen andere schadelijke stoffen(ook wel antioxidant). Het gaat dus schadelijke stoffen tegen in het lichaam. Seleen maakt zware metalen die schadelijk zijn voor ons lichaam zo min mogelijk giftig. Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat seleen prostaatkanker tegengaat.

Tekort aan seleen
Tot nu toe zijn er geen mensen bekend met een seleentekort. Als er een tekort ontstaat dan leidt dit tot een slecht functionerende hartspier.

Teveel aan seleen
Het is bijna onmogelijk om een seleenteveel via voeding te krijgen. Als er een teveel aan seleen is dan verkleuren de haren en nagels broos en zelfs haar- en nagelverlies kan optreden.

In welke voedingsmiddelen zit seleen?
Seleen zit in bijna alle voedingsmiddelen. Granen bevatten over het algemeen meer seleen dan  groenten. De hoeveelheid seleen in plantaardige producten wordt bepaald door de hoeveelheid seleen in de grond waar de plantaardige producten op groeien. Orgaanvlees zoals lever en nier, vis en schelpdieren bevatten ook veel seleen.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen mannen en vrouwen tussen de 22 en 50 jaar is vastgesteld op gemiddeld 50-150 microgram per dag.

Tot welke hoeveelheden is seleen veilig?
De maximum veilige dosis is vastgesteld op 300 microgram seleen per dag. Dit is berust op een gemiddelde waarde met een ruime marge. Bij enige malen overschrijden van de maximum dosis seleen is ongevaarlijk. De maximum veilige dosis komt ongeveer overeen met 3 kilo rijst of 2,5 kg vlees.

Merk Prijs Capsules Prijs per capsule Inhoud/%adh
Pharma nord €18,25 90 €0.20 100mg/125%