Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Mineralen

Op deze pagina kom je alles te weten over de verschillende soorten mineralen die in onze voeding te vinden is. Mineralen komen uit de dode natuur en worden niet aangemaakt door planten of dieren. De mineralen die op deze pagina besproken worden zijn de volgende;

–          Calcium

–          Chroom

–          Chloride

–          Fosfor

–          IJzer

–          Jodium

–          Kalium

–          Koper

–          Magnesium

–          Mangaan

–          Molybdeen

–          Natrium

–          Seleen

–          Zink

Calcium

 

Calcium is te vinden in melk en daarmee alle zuivelproducten als kaas en yoghurt. Voldoende calcium is nodig voor de gezonde aanmaak van botten. Het menselijk lichaam heeft deze stof nodig voor de vorming van sterke en gezonde botten. Een tekort aan calcium kan echter ook zorgen voor ernstige spierkrampen.

Chroom

 

Chroom is in kleine hoeveelheden, bijna in al van onze voedingsproducten terug te vinden. Het zit dan ook zowel in vleesproducten, als bijvoorbeeld groente of fruit. Tekorten aan chroom komen in Nederland niet voor. Een overschot aan chroom van uit onze voedingsproducten is niet mogelijk.

Chloride

 

Chloride is te vinden in zout en daarom te vinden in bijna al van onze voedingsproducten. Een tekort aan chloride vorm geen gevaar. Het gevaar wat sterker op de loer is, is een overschot aan chloride. Om een overschot aan chloride tegen te gaan volgen mensen een zout arm dieet. Op deze manier wordt een overschot aan de inname van chloride tegen gegaan.

Fosfor

 

In vlees, vis en melkproducten vinden we fosfor. Een tekort aan fosfor, is net als bij vele andere mineralen haast onmogelijk. Het gevaar van een overschot aan fosfor ligt hierbij eerder op de loer. Een te hoge inname van fosfor kan bij ouderen bijvoorbeeld zorgen voor een versnelde mate van botontkalking.

 IJzer

 

IJzer is te vinden in dierlijke producten en plantaardige producten als granen en groentes. Een tekort aan IJzer kan voor chronische vermoeidheid zorgen. Uiteindelijk kunnen bepaalde organen zelfs niet meer functioneren door een tekort aan ijzer. Een overschot aan IJzer is nauwelijks mogelijk. Het is echter wel oppassen dat er geen tekort ontstaat, dit heeft ernstige gevolgen voor het gehele menselijk lichaam.

Jodium

 

Jodium is te vinden in de aarde en in het water. Op deze manieren is er dan ook veel jodium te vinden in vis of ons drinkwater. Bij een tekort aan jodium krijgt met een opgezwollen schildklier. Om dit tegen te gaan is er aan ons consumptiezout vaak jodium toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het gedoseerde gebruik van zout zorgt voor een gezonde werking van de schildklier.

 

Kalium

 

Kalium is te vinden in; groentes, vlees en melkproducten. De kans op een tekort of overschot aan kalium is nihil. Door de gebruikelijke voedingsproducten tot je te nemen, mag je jezelf dan ook absoluut geen zorgen maken over de juiste inname van de hoeveelheid kalium. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt hierbij gemakkelijk gehaald.

Koper

 

Een overschot aan koper is geen gezonde zaak, vaak zal het overschot aan koper in verband liggen met de verontreiniging van drank of spijzen en niet met overtollige inname ervan. Een tekort aan koper is nauwelijks mogelijk. Wanneer er zich een tekort inzet kun je echter te maken krijgen met bloedarmoede of met een vermindering van het afweersysteem. Wie hier wel mee te maken kunnen krijgen zijn baby’s, wanneer deze langdurig ondervoed zijn geweest.

Magnesium

 

Een tekort aan magnesium is bijna onmogelijk. Magnesium is namelijk te vinden in bijna al onze voeding. Bij een overschot aan magnesium ontstaat er echter diarree. Probeer dan ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in acht te nemen.

Mangaan

 

Mangaan is te vinden in fruit, vlees en vis. Het is een mineraal waar nauwelijks een tekort van kan ontstaan. Mangaan is immers te vinden in vele verschillende soorten voeding. Toch kan worden voorspeld dat er bij een tekort aan mangaan problemen met de botten en hersenen zullen ontstaan.

Molybdeen

 

Molybdeen is vooral te vinden in noten en vruchten. Over de effecten van het menselijk lichaam op een tekort of overschot aan molybdeen is weinig of niets bekend. Er is in de Nederland dan ook geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor molybdeen opgesteld.

Natrium

 

Natrium is in bijna alle menselijke voeding aanwezig. Over een tekort of overschot zijn echter wel zaken bekend. Een tekort van natrium kan bijvoorbeeld optreden bij langdurige fysieke inspanning, waarbij veel gezweet wordt. Dit tekort kan dan aangevuld worden met zout, in zout is namelijk veel natrium te vinden. Een overschot aan natrium is niet goed, dit zorgt voor problemen bij het hart en de nieren. Een overschot aan natrium kan voorkomen worden door op te passen met zout en hier dus niet teveel van te gebruiken.

Seleen

 

Het mineraal seleen is in bijna al onze voeding aanwezig. De kans op een tekort aan de inname van seleen is hierdoor uiterst klein. Wanneer er toch sprake is van een tekort aan seleen kan dit echter ernstige gevolgen hebben voor het menselijk lichaam. Bij een tekort aan seleen heeft het hart immers veel moeite om nog op een juiste manier te kunnen functioneren. Een overschot aan seleen zorgt voor broze nagels, via de voeding is de kans hierop nihil.

Zink

 

Zink is een belangrijk mineraal. Een tekort aan zink moet dan ook direct worden aangepakt. Tekort aan zink kan vooral bij baby’s nare bijwerkingen hebben. Zo kan een baby bij een tekort aan zink ernstig ondervoed raken en hierdoor een groeiachterstand oplopen. Een overschot aan zink is via de gewone menselijke voeding haast onmogelijk. Het contact van voeding en zink als metaal kan echter wel zorgen voor een vergiftiging. Braken en diarree zullen hier het gevolg van zijn.