Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Koper

Wat is koper?
Koper is een mineraal dat er voor zorgt dat ijzer vast wordt gelegd in hemoglobine(de rode kleurstof in ons bloed). Ook speelt koper een rol bij het transporteren van zuurstof in ons lichaam. Pigmentatie  van ons huid en haar wordt ook beïnvloed door koper. Koper speelt ook een rol bij bindweefsel- en botvorming.

Tekort aan koper
Een tekort aan koper komt bijna nooit voor. Echter er is meer kans op een kopertekort bij pasgeboren, te vroeg geboren en ondervoede kinderen.

Een tekort aan koper kan zorgen voor bloedarmoede, verminderd afweersysteem en ziektes als osteoporose(botontkalking)

Teveel aan koper
Een teveel aan koper wordt meestal veroorzaakt door vervuiling van voedingsmiddelen. Hierdoor kunnen buikpijn, misselijkheid, braken, diarree en een overmaat aan speeksel ontstaan.

In welke voedingsmiddelen zit koper?
Koper komt veel voor in organen van dieren, zeevissen, schaal- en schelpdieren, graanproducten en nootjes. Ook zijn groente, fruit en cacaoproducten een bron van koper.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?
Voor mannen en vrouwen tussen de 22 en 50 jaar is een gemiddeld van 1,5 tot 3,5 gram per dag vastgesteld.  Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben extra koper nodig, want tijdens de zwangerschap heeft de placenta(moederkoek) ongeveer 16mg koper nodig. En met borstvoeding moet het kind koper opnemen via de borsten.

Tot welke hoeveelheden is koper veilig?
De maximum veilige dosis per dag is vastgesteld op 5 milligram koper per dag. Dit is berust op een gemiddelde waarde met een ruime marge. Bij enige malen overschrijden van de maximum dosis koper is ongevaarlijk. De maximum dosis komt overeen met ongeveer een halve kilo zilvervliesrijst.