Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Jodium

Wat is jodium?
Jodium is een mineraal nodig voor de vorming van schildklierhormonen. Die hormonen zijn belangrijk voor de groei en stofwisseling.

Tekort aan jodium
Bij een tekort jodium kan zogenaamd “ krop” ontstaan. Bij krop dan zwelt de schildklier op. Bij kinderen kan dit voor een achterstand zorgen in de geestelijke en lichamelijke groei. Bij volwassenen zal het reactievermogen vertraagd zijn en het denkvermogen gaat achteruit. Ook zullen de weefsels vocht blijven vasthouden.

Teveel aan jodium    
Bij een normaal functionerend persoon kan de schildklier een teveel aan jodium goed verwerken. Echter wanneer de schildklier niet goed genoeg functioneert kan er een vergroting van de schildklier optreden. Dat teveel aan jodium stimuleert de schildklier waardoor hij hormonen gaat over produceren. Klachten als slapeloosheid, nervositeit, vergrote eetlust en gewichtsverlies kunnen optreden.

In welke voedingsmiddelen zit jodium?
Jodium komt zowel voor in aarde, zee- en drinkwater. Via dit komt jodium in ander voedsel zoals vis en groenten. Ook melk en zuivelproducten dragen bij aan een inname van jodium. Vervangers van sommige producten zoals vlees en brood mogen verrijkt zijn met jodium.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?
Er is in Nederland geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jodium vastgesteld. Echter in Amerika wordt een gemiddeld van 150 microgram per dag aangeraden en voor zwangere vrouwen 220 microgram en voor vrouwen die borstvoeding geven weer 290 microgram.

Tot welke hoeveelheden is jodium veilig?
Het maximum veilige dosis van jodium is 600 microgram per dag. Dit is berust op een gemiddelde waarde met een ruime marge. Bij enige malen overschrijden van de maximum dosis jodium is ongevaarlijk.

Merk Prijs Capsules Prijs per capsule Inhoud/%adh
Berthelsen €21,95 200 €0,11 complex