Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Fosfor

Wat is fosfor?
Fosfor ook wel bekend als fosfaat is een mineraal dat  zorgt voor de stevigheid van de botten en tanden. Ook speelt het een rol bij de energievoorziening in het lichaam. Het maakt ook nog deel uit van DNA en fosfor is nodig voor de stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten.

Tekort aan fosfor
Een tekort aan fosfor komt zelden voor, omdat het in bijna alle voedingsmiddelen zit. Echter als er een tekort is dan kunnen de volgende dingen optreden: anorexia, bloedarmoede, botpijn, slecht gevormde botten bij de groei van kinderen en een verhoging van de gevoeligheid voor infecties.

Teveel aan fosfor
Een teveel aan fosfor zorgt voor een verhoging van de botstofwisseling. Dit kan leiden tot botontkalking bij oudere mensen. Ook kan een teveel aan fosfor er voor zorgen dat het lichaam minder goed de stoffen ijzer, koper en zink kan opnemen.

In welke voedingsmiddelen zit fosfor?
Fosfor komt voor in bijna alle voedingsmiddelen. Producten die in principe best veel fosfor bevatten zijn vis, vlees, melk en brood. Ook wordt fosfor als bindmiddel gebruikt: fosfaatzout.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?
Een gemiddeld van ongeveer 700-1400 mg  per dag is vastgesteld voor volwassenen mannen en vrouwen tussen de 22 en 55 jaar.

Tot welke hoeveelheden is fosfor veilig?
De maximum veilige dosis die is vastgesteld is voor volwassen mensen 4000mg per dag. Dit is berust op een gemiddelde waarde met een ruime marge. Bij enige malen overschrijden van de maximum dosis fosfor is ongevaarlijk. Het maximum dosis komt ruim overeen met maar liefst 2 kilo vlees of 4 kilo spinazie. Let hier dus goed op.  Zorg ervoor dat je jezelf aan deze grenzen/regels houdt, anders kan het fout gaan en is fosfor niet meer veilig.