Alle vitamines

            Vitamine A
            Vitamine B1
            Vitamine B2
            Vitamine B3
            Vitamine B5
            Vitamine B6
            Vitamine B8
            Vitamine B11
            Vitamine B12
            Beta Caroteen
            Vitamine C
            Vitamine D
            Vitamine E
            Vitamine K

           Alle mineralen 

           Calcium
           Chroom
           Chloride
           Fosfor
           IJzer
          Jodium
          Kalium
          Koper
          Magnesium
          Mangaan
          Molybdeen
          Natrium
          Seleen
          Zink

Beta Caroteen

Wat is Bèta-caroteen
Bèta-caroteen, ook wel “pro-vitamine A” genoemd wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Evenals vitamine A is Bèta-caroteen verantwoordelijk voor de weerstand van ons lichaam. Bèta-caroteen is daarnaast ook erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en haar. Ook de groei heeft veel baat bij Bèta-caroteen. Bèta caroteen valt onder de anti-oxidanten. Anti-oxidanten beschermen de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Vrij radicalen zijn stoffen die schade aan de cellen kunnen veroorzaken.

Tekort aan Bèta-caroteen
Een lage inname van Bèta-caroteen zal logischerwijs resulteren in een verminderde aanmaak van vitamine A. Dit omdat, zoals voorheen gezegd, Bèta-caroteen door ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Als een tekort van Bèta-caroteen in combinatie met een lagere inname van vitamine A dan aanbevolen het geval is, kan er een vitamine A tekort onstaan.

Teveel Bèta-caroteen
Symptomen die duiden op een te hoge inname van Bèta-caroteen zijn onder andere verkleuring van de huid. Er zijn echter geen aanwijzingen dat deze symptomen invloed hebben op onze gezondheid. Ook kan een teveel aan Bèta-caroteen niet resulteren in een teveel aan vitamine A (hypervitaminose A) vanwege het feit dat ons lichaam Bèta-caroteen uiteindelijk omzet in vitamine A. Dit heeft te maken met de opname in de darm, en de omzetting van Bèta-caroteen in vitamine A, dit wordt bij een overschot namelijk automatisch vertraagd. Rokers daarentegen moeten oppassen met het gebruik van extra supplementen Bèta-caroteen. Volgens “The ATBC Cancer Prevention Study Group” zou een hoge inname van Bèta-caroteensupplementen een verhoogde kans op het krijgen van longkanker kunnen veroorzaken.

Welke voedingsmiddelen bevatten Bèta-caroteen?

Bèta-caroteen komt veel voor in (donkere) groene bladgroenten. Spinazie en koolsoorten zijn hier voorbeelden van. Wortelen bevatten erg veel Bèta-caroteen, iedereen heeft dan ook wel eens als kind te horen gekregen dat wortels goed voor zijn of haar ogen zijn, dit klopt inderdaad. Naast wortelen, bevatten mango’s en mandarijnen ook veel Bèta-caroteen. De exotische gele en oranje kleuren van deze betreffende groenten en fruitsoorten danken zij overigens aan het het Bèta-caroteen.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?
Er bestaat geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Bèta-caroteen. In het lichaam wordt dit namelijk omgezet naar vitamine A, zodra er een overschot van Bèta-caroteen optreedt, zorgt het lichaam zelf voor een verminderde omzetting hiervan. Voor deze omzetting hanteert De Gezondheidsraad overigens de volgende rekensom, voor elke 600 microgram Bèta-caroteen zet het lichaam uiteindelijk 100 microgram vitamine A om.

Tot welke hoeveelheden is Bèta-caroteen veilig?
Het lichaam zet niet meer Bèta-caroteen om in vitamine A dan nodig is. De inname hiervan leidt daarom niet tot een te hoog vitamine A gehalte waardoor het dus kan worden beschouwd als een veilige vorm van vitamine A. Vanwege de verhoogde kans op longkanker volgens de ATBC Cancer Prevention Study Group bij een te hoge inname van Bèta-caroteen adviseren zij voor rokers een maximum van 10mg Bèta-caroteen per dag.

Merk Prijs Capsules Prijs per capsule Inhoud/%adh
Aov €16,95 60 €0.28 15mg/ –
Vitals €21,95 100 €0,22 6mcg/ –
Orthica €33,95 120 €0,28 15mg/ –